ELECTRICAL ENGINEERING QUESTION ANSWERS

Question# 1. A sensitive galvanometer produces large deflection for a
(a) large value of power
(b) large value of current
(c) small value of current
(d) large value of voitage
(e) none of the above
Answer: (c) small value of current

Question# 2. Mass, in force-voltage analogy, is analogous to
(a) charge
(b) current
(c) resistance
(d) inductance
Answer: (d) inductance

Question# 3. To measure radio frequency, the suitable frequency meter is
(a) hetrodyne frequency meter
(b) reed vibrator frequency meter
(c) Weston frequency meter
(d) electrical resonance frequency meter
Answer: (a) hetrodyne frequency meter


Question# 4. Which of the following can be measured by the use of a tacho-generator ?
(a) Acceleration
(b) Speed
(c) Speed and acceleration
(d) Displacement

Answer: (b) Speed

Question# 5. The power of a n-phase circuit can be measured by using a minimum of
(a) (n - 1) wattmeter elements
(b) n wattmeter elements
(c) (n + 1) wattmeter elements
(d) 2n wattmeter elements
Answer: (a) (n - 1) wattmeter elements

Question# 6. Velocity error constant of a system is measured when the input to the system is unit
_______ function.
(a) parabolic
(b) impulse

(c) ramp
(d) step
Answer: (c) ramp

Question# 7. A control system with excessive noise, is likely to suffer from
(a) oscillations
(b) loss of gain
(c) vibrations
(d) saturation in amplifying stages
Answer: (d) saturation in amplifying stages

Question# 8. Commonly used instruments in power system measurement are
(a) moving coil or iron
(b) induction
(c) rectifier
(d) electrostatic
Answer: (b) induction

Question# 9. Volt box is a component to
(a) compare voltage in a box
(6) measure voltage
(c) extend voltage range
(d) none of the above
Answer: (c) extend voltage range


Question# 10. is a closed loop system.
(a) Electric switch
(6) Direct current generator
(c) Car starter
(d) Auto-pilot for an aircraft
Answer: (d) Auto-pilot for an aircraft

ELECTRICAL ENGINEERING EXAM QUESTIONS JULY 2017

Question # 1. In open loop system
(a) the control action is independent of the output
(b) the control action depends on system variables
(c) the control action depends on the input signal
(d) the control action depends on the size of the system
Answer: (a) the control action is independent of the output


Question # 2. Standard resistor is made from
(a) platinum
(b) maganin
(c) silver
(d) nichrome
Answer:  (b) maganin

Question # 3. Which of the following is the output of a thermocouple ?
(a) Alternating current
(b)  D.C. voltage
(c) A.C. voltage

(d) Direct current
Answer:  (b)  D.C. voltage

Question # 4. In a Weston frequency meter, the magnetic axes of the two fixed coils are
(a) parallel
(b)  inclined at 60°
(c) perpendicular
(d) inclined at 120°
Answer: (c) perpendicular

Question # 5. can be extended to systems which are time-varying ?
(a) Bode-Nyquist stability methods
(b) Transfer functions
(c) Root locus design
(d) State model representatives

Answer: (d) State model representatives

Question # 6. If the current in a capacitor leads the voltage by 80°, the loss angle of the capacitor is
(a) 10°
(b) 85°
(c) 120°
(d) 160°

Answer: (a) 10°

Question # 7. A conditionally stable system exhibits poor stability at
(a) low frequencies
(b) increased values of open loop gain
(c) reduced values of open loop gain
(d) none of the above
Answer: (c) reduced values of open loop gain

Question # 8. Basically a potentiometer is a device for
(a) comparing two voltages
(b) measuring a current
(c) comparing two currents
(d) measuring a voltage

Answer: (a) comparing two voltages

Question # 9. is the reference input minus the primary feedback.
(a) Manipulated variable
(b) Actuating signal
(c) Zero sequence
(d) Primary feedback
Answer:
(b) Actuating signal

Question # 10. Resistances can be measured with the help of
(a) ohmmeters and resistance bridges
(b) voltmeters
(c) ammeters
(d)wattmeters

Answer: (a) ohmmeters and resistance bridges

ELECTRONICS ENGINEERS RECRUITMENT EXAM QUESTIONS WITH ANSWER

Question1:-The main advantage of CMOS is its
 A:-Low power consumption
 B:-High power rating
 C:-Small signal operation
 D:-Fast switching capability
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-A lamp is controlled from two positions A and B (eg : staircase circuit). The boolean expression for the above
circuit is
 A:-
 B:-
 C:-
 D:-
 Correct Answer:- Option-B
Question3:-Which one of the following is not written by Ponkunnam Varkey ?
 A:-Vikarasadanam
 B:-Nivedanam
 C:-Aniyara
 D:-Kudumbini
 Correct Answer:- Option-D
Question4:-The main constituents of a Portland Cement is
 A:-lime
 B:-Alumina
 C:-Iron Oxide
 D:-Alkalies
 Correct Answer:- Option-A
Question5:-Vagbhadanandha was the main disciple of
 A:-Sree Narayanaguru
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Brahmananda Sivayogi
 D:-V. T Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-C
Question6:-Monetary Museum of Reserve Bank of India is situated at
 A:-Kolkata
 B:-Mumbai
 C:-Bengaluru
 D:-Delhi
 Correct Answer:- Option-B
Question7:-Recently Thousand history buffs gathered in Czech Republic to re-enact the Battle of Austerlitz. Name the ruler
related with this Battle.
 A:-Napoleon
 B:-Henry V

ARCHITECTURAL DRAFTSMAN EXAM QUESTION ANSWERS

PROVISIONAL ANSWER KEY
Question Paper Code: 48/2017/OL
Category Code: 065/2016
Exam: Draftsman (Architectural) Gr.I
Medium of Question: English
Date of Test 19-06-2017
Department PWD Architectural Wing
Alphacode A
Question1:-Which day is observed as National Voters Day ?
 A:-September 14
 B:-November 16
 C:-January 25
 D:-March 20
 Correct Answer:- Option-C
Question2:-Which year was the `5^(th)` and last visit of Gandhiji in Kerala ?
 A:-1937
 B:-1929
 C:-1935
 D:-1939
 Correct Answer:- Option-A
Question3:-Which Chinese traveller who visited Kerala in A.D. 1409 ?
 A:-Xuan Zang
 B:-Mahuvan
 C:-Al-Masudi
 D:-Fa-Hien
 Correct Answer:- Option-B
Question4:-Who wrote the book "Keralthinte Desa Namangal" ?
 A:-S. K. Pottakkad
 B:-K. Jayakumar
 C:-Praveen Chandran
 D:-Chattambi Swami
 Correct Answer:- Option-D
Question5:-Who established the Chala Bazar in Thiruvananthapuram ?
 A:-Raja Kesavadas
 B:-Marthanda Varma
 C:-Dharma Raja
 D:-C. P. Ramaswami Iyyer
 Correct Answer:- Option-A
Question6:-Who was the publisher of the Journal "Deepika" ?
 A:-Vakkam Abdul Khadir Maulavi
 B:-St. Chavara Kuriakose Elias
 C:-Arnos Paathiri
 D:-Kattakayam Cherian Mappillai
 Correct Answer:- Option-A
Question7:-Who is known as "Father of the library movement in Kerala" ?
 A:-Jamnalal Balaji
 B:-Puthuvayil Narayana Panicker
 C:-Dhondo Keshav Karve
 D:-S. K. Pottakad
 Correct Answer:- Option-B
Question8:-World Alzheimers day observed on
 A:-September 16
 B:-October 11
 C:-September 21
 D:-October 19
 Correct Answer:- Option-C
Question9:-Who is the director of the Malayalam film "Neythukkaran" ?
 A:-Syamaprasad
 B:-Shaji. N. Karun
 C:-Priyanandan
 D:-Adoor Gopalakrishnan
 Correct Answer:- Option-C
Question10:-Who was the head of the fiscal responsibility and budget management committee ?
 A:-Rathin Roy
 B:-N. K. Singh
 C:-Sumit Bose
 D:-Arvind Subramanian
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Who started "Adilahala" a revolt against the upper caste society ?
 A:-Pandit Karuppan
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Ayyankali
 D:-Poikayil yohannan
 Correct Answer:- Option-D
Question12:-Who is known as the campaigner of Swadesi movement ?
 A:-A. V. Kuttimalu Amma
 B:-Lalitha Prabhu
 C:-Parvathi Nenmeni Mangalam
 D:-Arya Pallam
 Correct Answer:- Option-A
Question13:-Who was the founder and editor of the journal "Shreemati" ?
 A:-A. V. Kuttimalu Amma
 B:-Ammu Swaminathan
 C:-Accamma Cherian
 D:-Anna Chandy
 Correct Answer:- Option-D
Question14:-Who is known as "Sarasa Kavi" ?
 A:-Pandalam Kerala Varma
 B:-P. Keshav Dev
 C:-Mooloor S. Padmanabha Panicker
 D:-V. T. Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-The highest literary honour instituted by Kerala government is known as
 A:-Jnanapith Award
 B:-Valayalar Award
 C:-Odakkulal Award
 D:-Ezhuthachan Award
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-Which list included "adoption" ?
 A:-Union list
 B:-State list
 C:-Concurrent list
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-The latest Indian constitutional amendment related to
 A:-Money transfer
 B:-GST Bill
 C:-Currency withdrawal
 D:-Income tax
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-Who is the founder of the Malayalam journal "Vivekodayam" ?
 A:-Vagbhadananda
 B:-C. V. Kunjuraman
 C:-Ayyankkali
 D:-Kumaranasan
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-How many official languages of U.N.O. ?
 A:-6
 B:-7
 C:-5
 D:-4
 Correct Answer:- Option-A
Question20:-Which is the "Study of mosses" dealt with ?
 A:-Bromatology
 B:-Bryology
 C:-Bionomics
 D:-Batology
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-If a force acts on a body, it sets up some resistance to the deformation. This resistance is known as
 A:-Stress
 B:-Strain
 C:-Elasticity
 D:-Modulus of elasticity
 Correct Answer:- Option-A
Question22:-The term deformation per unit length is applied for
 A:-Stress
 B:-Strain
 C:-Modulus of elasticity
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question23:-Modulus of elasticity is the ratio of
 A:-Stress to original length
 B:-Deformation to original length
 C:-Stress to strain
 D:-All of these
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-The ratio of lateral strain to the linear strain is called
 A:-Modulus of elasticity
 B:-Modulus of rigidity
 C:-Bulk modulus
 D:-Poissons ratio
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-The value of Poisson's ratio for steel varies from
 A:-0.20 to 0.25
 B:-0.25 to 0.35
 C:-0.35 to 0.40
 D:-0.40 to 0.50
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the resolved part
of their resultant in the same direction. This is known as
 A:-Principle of independence of forces
 B:-Principle of resolution of forces
 C:-Principle of transmissibility of forces
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-The resultant of two forces P and Q acting at an angle θ is
 A:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)+2PQsintheta)`
 B:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)+2PQcostheta)`
 C:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)-2PQcostheta)`
 D:-`sqrt(P^(2)+Q^(2)-2PQtantheta)`
 Correct Answer:- Option-B
Question28:-In order to determine two effects of forces acting on a body, we must know
 A:-Its magnitude and direction of the line along which its acts
 B:-Weather push or pull
 C:-Point through which it acts on the body
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-In a compound lever, the leverages of all the simple levers is
 A:-Added
 B:-Subtracted
 C:-Multiplied
 D:-Divided
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-The force of friction between two bodies, one lying above the other, depends upon the roughness of the
 A:-area of their contact
 B:-relative velocity between them
 C:-is always normal to the surface of their contact
 D:-all of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question31:-According to Lami's theorem, the three forces
 A:-must be equal
 B:-must be at 120° to each other
 C:-must be both of above
 D:-may not be any of the two
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-The centre of gravity of hemisphere lies at a distance of _____ from its base.
 A:-`(3r)/8`
 B:-`(3)/(8r)`
 C:-`(8r)/3`
 D:-`8/(3r)`
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-The bending moment at the free end of a cantilever beam carrying any type of load is
 A:-Zero
 B:-Minimum
 C:-Maximum
 D:-Equal to the load
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-An inverted T section is subjected to shear force F. The maximum shear stress will occur at
 A:-Top of the section
 B:-Neutral axis of the section
 C:-Junction of web and flange
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question35:-When a solid shaft is subjected to torsion, the shear stress induced in the shaft at its centre is
 A:-Zero
 B:-Minimum
 C:-Maximum
 D:-Average
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-The relation between Youngs modulus (E) Shear modulus (C) and Bulk modulus (K) is given by
 A:-`E = (3KC)/(3K + C)`
 B:-`E = (6KC)/(3K + C)`
 C:-`E = (9KC)/(3K + C)`
 D:-`E = (12KC)/(3K + C)`
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-A localised compressive stress at the area of contact between two members is known as
 A:-tensile stress
 B:-crushing stress
 C:-bending stress
 D:-shear stress
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-The total strain energy stored in a body is termed as
 A:-Resilience
 B:-Proof of resilience
 C:-Impact energy
 D:-Modulus of resilience
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-The stress induced in a body, when suddenly loaded is _________ the stress induced when the same load is
applied gradually.
 A:-equal to
 B:-one half
 C:-twice
 D:-four times
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-A beam which is fixed at one end and free at the other is called
 A:-Simply supported beam
 B:-Fixed beam
 C:-Overhanging beam
 D:-Cantilever beam
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-The bending moment on a section is maximum where shear force is
 A:-Minimum
 B:-Maximum
 C:-Changing sign
 D:-One
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-When a load on the free end of a cantilever beam is increased failure will occur
 A:-At the fixed end
 B:-At the free end
 C:-In the middle of the beam
 D:-At a distance `(2l)/3` from free end
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-The bending moment diagram for a simply supported beam loaded in its centre is
 A:-a right angle triangle
 B:-an isoscles triangle
 C:-an equilateral triangle
 D:-a rectangle
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-A section of beam is said to be in pure bending, if it is subjected to
 A:-Constant bending moment and constant shear force
 B:-Constant shear force and zero bending moment
 C:-Constant bending moment and zero shear force
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-The section modulus of a circular section about an axis through it centre of gravity is
 A:-`(Pid^(2))/4`
 B:-`(Pid^(2))/16`
 C:-`(Pid^(3))/16`
 D:-`(Pid^(3))/32`
 Correct Answer:- Option-D
Question46:-The maximum deflection of a cantilever beam of length 'l' with a point load W at the free end is
 A:-`(WL^(3))/(3EI)`
 B:-`(WL^(3))/(8EI)`
 C:-`(Wl^(3))/(16EI)`
 D:-`(Wl^(3))/(48EI)`
 Correct Answer:- Option-A
Question47:-The load required to produce a unit deflection in a spring is called
 A:-Flexural rigidity
 B:-Torsional rigidity
 C:-Spring stiffness
 D:-Young's modulus
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-The hoop stress in a thin cylindrical shell is
 A:-Longitudinal stress
 B:-Compressive stress
 C:-Radial stress
 D:-Circumferential stress
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-According to Euler's column theory, the crippling load for a column of length (L) with one end fixed and the
other end hinged is
 A:-`(Pi^(2)EI)/L^(2)`
 B:-`(Pi^(2)EI)/(4L^(2)`
 C:-`(2Pi^(2)EI)/L^(2)`
 D:-`(4Pi^(2)EI)/L^(2)`
 Correct Answer:- Option-C

Question50:-Factor of safety is defined as the ratio of
 A:-Ultimate stress to working stress
 B:-Working stress to ultimate stress
 C:-Breaking stress to ultimate stress
 D:-Ultimate stress to breaking stress
 Correct Answer:- Option-A

Click here for remaining Questions from 51 to100 with Answer

ELECTRICAL ENGINEERS RECRUITMENT ONLINE EXAM QUESTION ANSWERS

Question #1. If the gain of the critical damped system is increased it will behave as
(a) oscillatory
(b) critically damped
(c) overdamped
(d) underdamped
(e) none of the above
Answer: (d) underdamped
Question #2. technique gives quick transient and stability response
(a) Root locus
(b) Bode
(c) Nyquist
(d) Nichols
Answer: (a) Root locus

Question #3. On which of the following factors does the sensitivity of a closed loop system to gain
changes and load disturbances depend ?
(a) Frequency
(b) Loop gain
(c) Forward gain
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above

Question #4. Phase margin of a system is used to specify which of the following ?
(a) Relative stability
(b) Absolute stability
(c) Frequency response

ELECTRICAL ENGINEERING QUESTIONS WITH ANSWER

1. The process known as signal compression is used with a(n) ____ amplifier.
A) log
B ) instrumentation
C)  Antilog
D) isolation

Answer: B ) instrumentation

2. An automatic toaster is a ______ loop control system.
A) open
B) closed
C) partially closed
D) any of the above

Answer: A) open

3. Instrumentation amplifiers are normally used to measure
A) small differential signal voltages
B) signals superimposed on a common-mode voltage often much larger than the signal voltage
C) both of the above
D) none of the above

Answer: A) small differential signal voltages

4. What is the function of a ladder network?
A)Changing a digital signal to an analog
B) Changing a linear signal to a digital
C)   Changing an analog signal to a digital
D) None of the above

Answer: A)Changing a digital signal to an analog

5. Which of the following devices are commonly used as error detectors in instruments ?
A) Vernistats
B) Microsyns
C) Resolvers
D) Any of the above

Answer: d) Any of the above

ELECTRICAL ENGINEERING QUESTION ANSWERS

Question #1:-Which among the following substance is most elastic ?
 A:-Steel
 B:-Rubber
 C:-Brass
 D:-Aluminium
 Correct Answer:- Option-A

Question #2. Any externally introduced signal affecting the controlled output is called a
(a) feedback
(b) stimulus
(c) signal
(d) gain control
 Correct Answer:-: Option B

Published @ http://engineering-questions.blogspot.com

Question #3:-An increase in load at the free end of a cantilever is likely to cause failure
 A:-At fixed support end
 B:-Free end
 C:-Mid of its length
 D:-Any where
 Correct Answer:-Answer:- Option-A

Question #4. A.C. servomotor resembles
(a) two phase induction motor
(b) Three phase induction motor
(c) direct current series motor
(d) universal motor
 Correct Answer:- Option-A

Question #5:-Electronic components are usually joined by
 A:-Brazing
 B:-Sintering
 C:-Soldering
 D:-Welding
 Correct Answer:- Option-C

Question #6. The band width, in a feedback amplifier.
(a) remains unaffected
(b) decreases by the same amount as the gain increase
(c) increases by the sane saaaajajt as the gain decrease
(d) decreases by the same amount as the gain decrease
 Correct Answer:-Option-C

Question #7:-Identify the hardest tool material
 A:-Steel
 B:-Ceramics
 C:-Tungston carbide
 D:-Diamond
 Correct Answer:- Option-D

Published @ http://engineering-questions.blogspot.com

Question #8. In liquid level and electrical system analogy, voltage is considered analogous to
(a) head
(b) liquid flow
(c) liquid flow rate
(d) none of the above
 Correct Answer:-Option-A

Question #9:-One ton of refrigeration is equivalent to
 A:-1 kW
 B:-2 kW
 C:-3.5 kW
 D:-100 kW
 Correct Answer:- Option-C

Question #10. The type 1 system has ______ at the origin.
(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles
 Correct Answer:-Option-C
Published @ http://engineering-questions.blogspot.com

Click here to download above Electrical Engineering Question Answers in pdf format